Роль обізнаних осіб у виявленні ознак і документуванні господарських кримінальних правопорушень - Usatii, Vitalii (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2025)
Мета статті — з’ясувати роль, місце й функції обізнаних осіб у виявленні ознак господарських кримінальних правопорушень і їх документуванні (процесуальному фіксуванні). Методологічне підґрунтя дослідження — загальнонаукові та спеціальні юридичні методи, зокрема діалектичний, системно-структурний, функціональний, юридико-догматичний і інтерпретаційний. Ці методи дали змогу комплексно висвітлити правове регулювання та практичне значення застосування спеціальних знань у кримінальному провадженні. З’ясовано, що ефективне й об’єктивне розслідування зазначених вище правопорушень неможливе без застосування спеціальних знань, які виходять за межі традиційної правничої компетенції. Складність господарських операцій, багаторівневість фінансових процесів і їхня схожість з легальною діяльністю обумовлюють необхідність залучення економістів, аудиторів, бухгалтерів та ІТ-фахівців. Розкрито значення спеціалістів у різних процесуальних і непроцесуальних формах діяльності: від консультування та попередніх досліджень до участі в обшуках, оглядах, допитах і тимчасовому доступі до документів. Висвітлено їхню роль у виявленні прихованих схем ухилення від сплати податків, незаконного відшкодування ПДВ, фіктивного банкрутства й інших способів заволодіння активами. Особливу увагу приділено аналізу матеріалів ревізій, перевірок та аудиту як джерел доказової інформації, а також дискусійним питанням правового статусу аудиторів і ревізорів у кримінальному провадженні. Узагальнено, що виявлення ознак господарських кримінальних правопорушень є комплексним етапом криміналістичної методики їх розслідування, який потребує інтегрування спеціальних знань і слідчих (розшукових) дій. Констатовано, що участь спеціаліста забезпечує належний рівень доказової бази, мінімізує ризик утрати інформації та підвищує ефективність кримінального провадження.