Прайс-листи на вироби з бурштину як інструмент експертного оцінювання: гемолого-правові засади - Baranov, Petro; Kirin, Roman; Slyvna, Olena (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2024)
Мета цієї праці — розробити алгоритм складання прейскурантів на вироби з бурштину за даними реального ринку намиста й кульок. Для досягнення мети (за допомогою загальнонаукових і спеціальних методів наукового пізнання) проаналізовано споживчі властивості виробів (колір, вагу, розмір, наявність включень і тріщин, прозорість, якість оброблення, ціну) та створено базу даних, яка сприятиме розв’язанню теоретичних і прикладних питань. На задоволення потреб сучасного ринку розроблено прайс-листи на вироби із бурштину, які ґрунтуються на економічно обумовлених і зрозумілих розрахунках і які є одним із джерел об’єктивних і надійних результатів в експертній та оцінній 1 діяльності, а також актуальні в економічній геології (для з’ясування доцільності промислового розроблення родовищ корисних копалин). Об’єктивність і надійність здобутих результатів гарантовано програмним забезпеченням, створеним за реальними показниками якості сировини (кольором, масою, розміром, прозорістю) і технологічного процесу виробництва товарної продукції. Показник вартості сировини у 30 % від вартості виробу запропоновано вважати межею, нижче за яку виготовлення бурштинових кульок позбавлене рентабельності.