Наукове забезпечення досудового розслідування втручань у діяльність органів державної влади - Popov, Volodymyr (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2024)
Мета роботи — визначити стан сучасного наукового забезпечення проблем кримінальної відповідальності й досудового розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних зі втручанням у діяльність представників органів державної влади. Поставлену мету реалізовано завдяки комплексному застосуванню загальнонаукових (аналізу, синтезу й узагальнення), діалектичного, порівняльно-правового, системно-структурного та прогностичного методів. Проаналізовано проблематику наукової розробленості кримінальної відповідальності й розслідування втручання в діяльність представників органів державної влади. Увагу акцентовано на проблемах притягнення особи до кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень цієї категорії, особливостях їх кримінологічної характеристики, розробленні методів запобігання їм і науково обґрунтованих рекомендацій щодо їх досудового розслідування. Констатовано, що типовим для позначення протиправної діяльності, пов’язаної із будь-яким утручанням у діяльність представників органів державної влади, є такі термінологічні конструкції: «втручання в діяльність» (рідше — «втручання у здійснення повноважень»); «вплив» (або «незаконний вплив»); «перешкоджання діяльності». Зважаючи на усталені у правничій літературі підходи, запропоновано застосовувати саме термін «втручання в діяльність». З’ясовано, що станом на сьогодні достатньо розроблено лише специфіку притягнення особи до кримінальної відповідальності за вчинення таких правопорушень, а питання криміналістичної характеристики й тактико-організаційних засад їх досудового розслідування не відповідають належному рівню, особливо зважаючи на актуальні проблеми правозастосовної практики. Окреслено перспективи подальших досліджень у межах порушеної проблематики.