Імплементація міжнародного досвіду в судово-експертну діяльність України - Simakova-Yefremian, Ella (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2024)
У сучасному світі, невід’ємною складовою та умовою щоденного існування якого є глобалізація й інформтехнології, питання вдосконалення кримінального процесуального законодавства та судово-експертної діяльності набуває особливого значення. На шляху до вступу в Європейський Союз наша держава має, зокрема, запровадити в роботу української кримінальної юстиції європейські стандарти правосуддя, адаптувати міжнародний досвід до вітчизняних реалій (особливо в царині кримінального процесуального законодавства й експертно-криміналістичної діяльності). Ефективність розслідування кримінальних справ і забезпечення правосуддя безпосередньо залежать від об’єктивності виконання експертиз, оперативності їх проведення та наукового рівня висновків експертів. В Україні існує потреба в удосконаленні механізмів, які регулюють цю діяльність, з урахуванням найкращих практик інших держав. Досвід міжнародних організацій і країн з розвиненою системою кримінальної юстиції є важливим джерелом для реформування національного законодавства й підвищення рівня професійності експертів.