Мистецтвознавча експертиза в розслідуванні та доказуванні контрабанди культурних цінностей - Kovalov, Yurii (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2025)
Мета статті — визначити особливості призначення мистецтвознавчої експертизи під час розслідування контрабанди культурних цінностей, розкрити значення висновку експерта для процесу доказування. Для реалізації цієї мети застосовано такі загальнонаукові методи, як аналіз і синтез, метод системного аналізу, логіко-структурний, узагальнення та ін. З’ясовано, що мистецтвознавча експертиза — доволі рідкісне явище для правозастосовної діяльності, однак є обов’язковою для призначення під час розслідування контрабанди культурних цінностей, оскільки засвідчення художнього, історичного, етнографічного та наукового значення конкретного об’єкта є підставою для його подальшого збереження, відтворення й охорони та належить винятково до компетенції спеціалістів із відповідним статусом. Зазначено, що під час розслідування запитання про те, чи належить об’єкт до категорії культурних цінностей, слідчі доволі часто адресують експертові, однак відповідь саме на це питання вже є компетенцією правників. Компетенція експерта полягає у визначенні художнього рівня, історичного значення, культурної цінності та стану твору. З огляду на це наголошено, що перед прийняттям рішення про призначення мистецтвознавчої експертизи доцільним є попереднє консультування зі спеціалістом у галузі мистецтвознавства; це дає змогу належно сформулювати експертні завдання, уточнити предмет дослідження й забезпечити якість подальшого висновку та зібраних доказів. З’ясовано, що оцінювання висновку експерта під час досудового розслідування передбачає з’ясування того, чи виконано всі завдання, покладені на експерта, через що окремі з них не виконано або що вплинуло на неможливість їх виконати і чи доцільно призначати додаткову експертизу. На етапі оцінювання також важливо звернути увагу на те, чи відображено у висновку відомості про кваліфікацію та компетенцію експерта у відповідній царині знань. Під час судового розгляду (на етапі оцінювання висновку експерта) його можуть допитати. Хоча закон прямо не визначає предмета допиту експерта на стадії досудового розслідування, відповідно до правової природи експертизи допит має стосуватися лише тих обставин, які стали відомими експертові у зв’язку з виконанням експертного дослідження, або тих, які мають значення для належного оцінювання висновку. Обґрунтовано, що під час розслідування контрабанди культурних цінностей важливо призначати мистецтвознавчу експертизу, а не звертатися до інших форм застосування спеціальних знань, оскільки лише проведення експертизи гарантуватиме отримання доказу, який відповідатиме ознакам допустимості, належності й достовірності, а тому може бути покладений в основу доказування.