Особливості проведення судових експертиз під час досудового розслідування державної зради - Bosak, Inna (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2025)
В умовах гібридної війни й посягання на суверенітет України особливо актуально постає питання нормативного та процесуального забезпечення досудового розслідування злочинів проти основ національної безпеки, зокрема державної зради. У зв’язку із цим особливого значення набуває ефективне застосування спеціальних знань у кримінальному провадженні, насамперед — у формі судових експертиз. Мета статті — комплексно дослідити особливості призначення та проведення судових експертиз як однієї з форм застосування спеціальних знань під час розслідування кримінальних правопорушень, які можна кваліфікувати як державну зраду. Методологічним підґрунтям дослідження є загальнонаукові та спеціальні наукові методи. Схарактеризовано процесуальні форми застосування спеціальних знань і визначено, що залучення експерта до про- ведення судових експертиз є найефективнішою процесуальною формою. Розглянуто й обґрунтовано доцільність призначення та проведення судових експертиз, які мають провідне значення для з’ясування істини у кримінальних провадженнях про державну зраду. Зокрема, наведено перелік найбільш актуаль- них і поширених судових експертиз (комп’ютерно-технічна; відео-, звукозапису; лінгвістична (семантико-текстуальна); з питань державної таємниці; портретна), які призначають і проводять на стадії досудового розслідування кримінальних правопорушень, кваліфікованих як державна зрада. Акценто- вано, що наведений перелік найбільш затребуваних видів су- дових експертиз під час розслідування кримінальних правопо- рушень, передбачених ст. 111 Кримінального кодексу України, не є вичерпним.