Цінові аспекти бурштину: споживчі характеристики та їхнє значення для визначення вартості сировини - Baranov, Petro; Slyvna, Olena; Chernysh, Liudmyla (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2025)
Мета статті — провести комплексний аналіз ринку бурштину та з’ясувати естетико-економічний зв’язок між характеристиками сировини (форма, колір, прозорість, включення, тріщини, інклюзи) і споживчими характеристиками виробів. Доцільність теми обумовлено неврахуванням ціноутворювальних споживчих характеристик бурштину-сирцю під час експертних досліджень із визначення його вартості, унаслідок чого є ризик не дотримати основних принципів судової експертизи — об’єктивності й повноти досліджень. Розглянуто механізм визначення якості бурштину-сирцю та його вартості з урахуванням прейскурантів, що діють на території України, виявлено споживчі характеристики, що впливають на вартість виробів з бурштину. Достовірність отриманих результатів і висновків забезпечено застосуванням комплексу загальнонаукових та спеціальних методів дослідження. Виявлено наявні труднощі у визначенні вартості й особливості сучасних систем експертного оцінювання. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що під час експериментальних робіт і теоретичних розрахунків з’ясовано, що характеристики бурштину створюють естетико-економічний зв’язок із кожним видом виробів та увиразнюють цінність кожного конкретного виробу. Якісні характеристики бурштину зумовлюють його вартість на ринку та стають основними чинниками, що впливають на ціноутворення.