Роль М. М. Бокаріуса в розвитку та становленні криміналістики і судової експертизи в Україні - Shepitko, Valerii (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2025)
Мета статті — визначити роль професора М. М. Бокаріуса в розвитку криміналістики і судової експертизи в Україні, а також популяризувати криміналістичні знання й можливості їх практичного застосування. Для досягнення мети застосовано методи пізнання та формальної логіки, історичний і біографічний методи, метод порівняльного дослідження, а також порівняльно-правовий, історико-порівняльний, системно-структурний, системно-функціональний методи. Під час дослідження ми послуговувалися міждисциплінарним підходом. Визначено роль професора М. М. Бокаріуса у становленні медичної криміналістики, судово-медичних досліджень і судово-експертної діяльності в Україні у ХХ ст. Проаналізовано його медичну, педагогічну, наукову й експертну діяльності впродовж 1920—1960 рр. Звернено увагу на виконання ним судово-медичної діяльності у складних політичних та економічних умовах, зокрема під час Голодомору в Україні 1932—1933 рр., Другої світової війни, масового голоду 1946—1947 рр. Розглянуто викладацьку діяльність М. М. Бокаріуса для студентів-юристів (судова медицина, техніка розслідування злочинів (криміналістика), інші суміжні дисципліни). Він був організатором освітнього процесу й керівником вищих навчальних закладів і судово-експертних установ (обіймав посади завідувача кафедри, проректора з навчальної роботи, директора експертної установи). Розглянуто науковий спадок професора; проаналізовано його основні роботи; систематизовано тематику наукових досліджень (судово-медичні та криміналістичні методики: судово-медична травматологія та танатологія, трупні явища й давність настання смерті, огляд трупа на місці події, механічна асфіксія, сліди вогнепальної зброї та вогнепальні поранення, речові докази). Аргументовано роль М. М. Бокаріуса в застосуванні судово-медичних методів для розслідування злочинів, у становленні криміналістичного напряму в судовій медицині й формуванні медичної криміналістики. Обґрунтовано особливості виникнення та існування в наш час Бокаріусовської наукової та педагогічної криміналістичної школи.