Досвід держав Європи в розбудові інститутів правничої допомоги та захисту в кримінальному судочинстві - Kolomoitsev, Mykola (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2024)
Мета статті — з’ясувати особливості формування досвіду європейських держав у розбудові таких інститутів кримі-нального процесу, як захист і надання правничої допомоги в межах кримінального провадження. Застосовано загально-наукові методи (аналіз і синтез, узагальнення, логіко-струк-турний тощо), методи порівняльно-правового дослідження та системного аналізу. З’ясовано, що в більшості країн Єв-ропи система кримінального процесуального законодавства більш усталена, на відміну від системи кримінального проце-суального законодавства України. Адвокатура як неурядовий інститут у Франції, Німеччині, Польщі, Естонії тощо також функціонує згідно з усталеними традиціями, які виникли ще в XVII—XVIII ст., проте така ситуація не гарантує відповід-ності правозахисної діяльності сформованим міжнародним стандартам у сфері захисту особи від кримінального переслі-дування. Зроблено висновок, що діяльність у межах здійснен-ня захисту особи у сфері кримінального судочинства в різних країнах принципово не відрізняється. Навіть більше, вимоги до захисників, передбачені чинним законодавством України, у певних аспектах є більш суворими, аніж, наприклад, у Фран-ції та Німеччині. Нині важливо з’ясувати, які типові помилки мають місце в діяльності правоохоронних органів і захисників на стадії досудового розслідування, що суттєво позначаються на порушенні міжнародних засад захисту особи від криміналь-ного переслідування.