Економічні та соціальні чинники кіберзлочинності - Giorgobiani, Teodore (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2024)
Ця стаття має на меті сприяти розумінню такого доволі нового соціального явища, як кіберзлочинність. Сучасні глобальні реалії технологічного прогресу та значна залежність від цифрових інструментів фокусують увагу на загрозах кіберзлочинності. Для того щоб створити ефективні превентивні механізми, важливо дослідити чинники, що впливають на рівень кіберзлочинності. Для досягнення поставленої мети застосовано регресійний аналіз, побудований на нещодавно оприлюдненому вперше в історії Світовому індексі кіберзлочинності. Проаналізовано показники кіберзлочинності 94 країн на основі впливу 6 предикторних змінних. Аналіз показав, що ступінь економічної свободи має зворотний вплив на рівень кіберзлочинності, а рівень інновацій прямо збільшує цей рівень, хоча й із меншою ймовірністю. Дослідникам, які цікавляться цією темою, рекомендуємо уважно стежити за майбутніми випусками Світового індексу кіберзлочинності, щоби мати змогу більш масштабно аналізувати часові ряди.