Правові засади здійснення правосуддя: імплементація в українське законодавство досвіду Європейського Союзу - Barbash, Daria (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2024)
Мета статті — проаналізувати правові засади здійснення правосуддя в Європейському Союзі крізь призму закріплених у різних нормативно-правових актах принципів правосуддя (і їх фактичної реалізації, відображеної у практиці Суду Європейського Союзу та Європейського суду з прав людини) як складової загальних принципів права, порівняти їх із відповідними нормами чинного українського законодавства. Для досягнення поставленої мети обрано системний підхід із загальнонаукових і спеціальних наукових методів, найуживаніші поміж яких: історико-правовий, формально-юридичний, системно-структурний і порівняльно-правовий. Здійснено системний аналіз чинного законодавства та прецедентного права Європейського Союзу й України з виокремленням принципів здійснення правосуддя та актуальних правових позицій судів щодо їх застосування і захисту. Наголошено на тісній кореляції між окремими принципами правосуддя всередині їх системи й запропоновано розглядати принципи правосуддя комплексно, за найбільш пов’язаними групами. Сформульовано висновок, що чинне українське законодавство містить уніфіковану систему основних засад (принципів) правосуддя, яка відповідає європейським стандартам, а національна судова практика щодо забезпечення їх дотримання формується з урахуванням європейського прецедентного права.