Принципи використання спеціальних знань під час розслідування злочинів проти основ національної безпеки України - Bosak, Inna (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2024)
Під час розслідування злочинів проти основ національної безпеки України сьогодні доволі активно використовують новітні досягнення науки й техніки, тому виникає потреба в більш раціональній організації процесу доказування та приверненні уваги науковців до проблем використання спеціальних знань на етапі досудового розслідування. Мета статті — визначити загальні принципи (засади) використання спеціальних знань на етапі досудового розслідування злочинів проти основ національної безпеки України. Методологічне підґрунтя: загальнонаукові та спеціальні наукові методи пізнання. Розглянуто і схарактеризовано засади використання спеціальних знань під час розслідування кримінальних правопорушень. Зокрема, визначено, що спеціальні знання під час розслідування злочинів проти основ національної безпеки України застосовують на підставі таких принципів: незалежності особи, яка має спеціальні знання; законності; верховенства права; комплексності дослідження; змагальності; об’єктивності; усебічності й повноти використання спеціальних знань; нерозголошення особою, яка застосовує спеціальні знання у процесі проведення слідчих (розшукових) дій, даних досудового розслідування й оперативних відомостей; дотримання конституційних прав і свобод громадян, залучених до процесу досудового розслідування; дотримання особою, що має спеціальні знання, використання спеціальних знань винятково в межах своєї компетенції.