Предмет та об’єкт судової електротехнічної експертизи у провадженнях про викрадення електричної енергії - Rohalin, Serhii (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2024)
Мета статті — за допомогою узагальнення результатів електротехнічних експертних досліджень (зокрема, виконаних у Національному науковому центрі «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса» Міністерства юстиції України) і комплексу загальнонаукових та спеціальних методів (зокрема, формально-логічних, порівняння, аналізу й синтезу) визначити місце експертизи за фактами викрадення електроенергії в судовій електротехнічній експертизі, сформулювати поняття предмета й об’єкта такої експертизи, скласти перелік її видів. Окреслено перспективи розвитку судової електротехнічної експертизи. Узагальнено результати електротехнічних експертних досліджень у провадженнях про викрадення електроенергії. Доведено наступництво цими дослідженнями загальних завдань судової електротехнічної експертизи. На підставі розглянутих окремих тенденцій видового генезису в судовій експертизі висловлено думку про подальший розвиток судової електротехнічної експертизи. Розглянуто структуру напрямів експертних досліджень необлікованого використання електроенергії та визначено їхнє місце в системі судових електротехнічних експертиз. Закладено принципи формування типових переліків питань у судовій електротехнічній експертизі за фактами викрадення електроенергії відповідно до способу вчинення кримінального правопорушення. За положеннями загальної теорії судових експертиз визначено предмет та об’єкт судової електротехнічної експертизи за фактами викрадення електроенергії. Сформульовано типові питання до експерта у провадженнях про викрадення електроенергії внаслідок впливу електромагнітного випромінювання на прилад обліку. На прикладі цього переліку розглянуто принципи формування типових переліків питань за іншими напрямами досліджень фактів викрадення електроенергії залежно від способу вчинення кримінального правопорушення.