Проведення комплексних і комплексів судових експертиз із використанням спеціальних знань у галузі економіки - Slyusarenko, Viktoriya; Khomutenko, Oleksiy; Tarasyutina, Svitlana (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2024)
Якість проведення експертизи залежить від кваліфікації судового експерта й докладного та відповідального дослідження ним об’єктів, дослідити які виникла потреба в процесі досудового слідства або суду. Сьогодні експертні методики з питань проведення комплексних судово-економічних експертиз і комплексу експертиз потребують удосконалення, зважаючи на умови воєнного часу. Комплексна експертиза відображає сучасні теоретичні тенденції щодо інтеграції норм законодавства в прикладну складову для виконання нагальних завдань у судовому слідстві та судочинстві. Найефективнішим у цьому контексті є використання комплексу методів і технічних засобів, завдяки яким формуються нові галузі наукового знання, що обумовлюють закономірності їх практичного значення, а також утворюються міжгалузеві та міждисциплінарні зв’язки. Водночас комплексна експертиза має високу ефективність і широкі можливості сукупного, синтезованого застосування знань із різних галузей наук та технічних засобів під час розв’язання завдань, поставлених перед експертом. Почергове проведення експертиз різних видів під час розв’язання комплексних завдань у деяких випадках забезпечує достовірність експертних висновків та оптимізує процес правосуддя. Висновки комплексної експертизи мають різнобічний вплив на ухвалення рішень суб’єктами, які вирішують суперечку. Тому вдосконалення методики проведення комплексних або комплексу судових експертиз під час розв’язання складних питань, що часто виникають в умовах дії військового стану, є актуальним, даючи змогу визначати єдині підходи до розв’язання проблемних аспектів такого дослідження.