Особливості криміналістичного вивчення особистості злочинця - Alibekiroğlu, Sertan; Droshchenko, Tetiana; Serdiuk, Natalia (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2023)
Розглянуто особливості криміналістичного вивчення особистості злочинця за допомогою різних криміналістичних методів і тактик криміналістичної науки. Автори мали на меті дослідити криміналістичну структуру особистості злочинця під час виявлення та розкриття злочинів крізь призму психологічних методів. Для досягнення поставленої мети застосовано загальнонаукові (зокрема, спостереження і порівняння, аналіз і синтез, індукцію і дедукцію, теоретичне узагальнення тощо) та спеціальні (наприклад, групування і системно-структурний та ін.) методи наукового дослідження. Наведено інформацію про психологічні методи, якими має послуговуватися слідчий, і про професійні якості, які мають бути притаманні слідчому для безпосереднього вивчення особистості злочинця. Досліджено питання визначення особистості злочинця в галузі криміналістики шляхом вивчення під час допиту й інших слідчо-розшукових дій його індивідуальних якостей і властивостей, відображених у слідах злочинів (зокрема, розкриття особистих характеристик злочинця за допомогою психологічних прийомів і формування доказів у слідчий та оперативній практиці). Висвітлено етичний аспект впливу на особу обвинувачуваного (підозрюваного) під час проведення досудового розслідування і профілактики скоєння злочину. Викладено межі та принципи допустимості психологічного впливу на свідомість злочинця, окреслено моральність як тактичний прийом такого впливу. Виокремлено класифікацію та типологію злочинців за групами й категоріями. Наведено інформацію про пізнання особистості злочинця, яке в криміналістиці здійснюють шляхом вивчення його індивідуальних якостей і властивостей, відображених у слідах злочинів. Доведено, що правильно проаналізована інформація про біографічні дані підозрюваного дає змогу слідчому ефективно впливати на цінності особистості.