Питання юридичної відповідальності експерта в галузі права - Dziubak, Kateryna (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2023)
Зміни до процесуального законодавства України 2017 року додали нового учасника судового процесу — експерта з питань права. Таким експертом може бути особа, яка має науковий ступінь та є фахівцем у галузі права. Інших вимог до нового учасника судового процесу законодавець не висунув, що спричинило жваві дискусії, зокрема з питання, чи несе експерт у галузі права юридичну відповідальність узагалі та яку саме. З огляду на зазначене, метою цієї статті є визначення питання юридичної відповідальності експерта в галузі права. Методологічним підґрунтям статті є окремі наукові методи пізнання, зокрема: логіко-семантичний, системно-функціональний, порівняльно-правовий, структурно-логічний (розкриває питання юридичної відповідальності експерта в галузі права) і методи математичної статистики (для кількісного порівняльного оцінювання та якісного аналізування здобутих результатів). У статті наведено права й обов’язки експерта в галузі права, передбачені процесуальним законодавством України. Проведено порівняння процесуального статусу висновку експерта в галузі права із висновком експертного дослідження. Можливі види правопорушень експерта в галузі права запропоновано систематизувати за трьома групами: цивільно-правові, організаційні, процесуальні. Схарактеризовано чотири види юридичної відповідальності експерта в галузі права: дисциплінарний, цивільно-правовий, адміністративний і кримінальний.