Установлення особи, підозрюваної у скоєнні кіберзлочину з використанням WiFi-технологій - Nizovtsev, Yuriy; Parfylo, Oleg; Plakhotnik, Oleh (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2023)
Мета статті — дослідити питання використання WiFi-маршрутизаторів та інформації, яку вони містять, під час розслідування кіберзлочинів, учинених із використанням WiFi-технології, як методу, ефективного для встановлення підозрюваної особи або групи осіб з подальшим визначенням місця їх знаходження. Для досягнення поставленої мети застосовано загальнонаукові та спеціальні наукові методи дослідження. Опрацьовано різні методичні рекомендації щодо використання WiFi-маршрутизаторів для встановлення мобільного пристрою шляхом судово-експертного дослідження. Наголошено, що в разі скоєння кіберзлочину із застосуванням WiFi-маршрутизатора, спеціаліст та експерт можуть використати технічну інформацію з WiFi-маршрутизатора для ідентифікації мобільного пристрою підозрюваної особи за MAC-адресою. Розглянуто проблемні питання із виявлення ознак приховування цифрових слідів під час скоєння кіберзлочину. Викладено процесуальний порядок отримання доступу до WiFi-маршрутизаторів із метою встановлення підозрюваної особи під час огляду, обшуку й розслідування кіберзлочинів. Доведено, що дані з WiFi-маршрутизаторів сприятимуть не тільки встановленню підозрюваних осіб у кримінальних провадженнях під час розслідування кіберзлочинів: цей метод може виявитися універсальним для встановлення підозрюваних осіб у кримінальних провадженнях із неповними даними. Проаналізовано термін «комп’ютерні дані», відзначено особливу роль спеціаліста у проведенні огляду комп’ютерних даних і запропоновано змінити чинний Кримінальний процесуальний кодекс України в частині участі спеціаліста в огляді комп’ютерних даних за дорученням слідчого, прокурора й дізнавача під час досудового розслідування кримінальних проступків. Положення та висновки авторського дослідження стануть у пригоді в оперативно-розшуковій, слідчій і судово-експертній діяльності.