Правовий статус судово-ветеринарного експерта як суб’єкта судово-експертної діяльності у контексті новітнього законодавства України - Yatsenko, Ivan (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2023)
Досліджено правовий статус судового експерта як суб’єкта судово-експертної діяльності в контексті новітнього законодавства України. Доведено, що елементи правового статусу судового експерта, передбачені цивільним, господарським, адміністративним і кримінальним законодавством України, а також відомчими нормативно-правовими актами, не цілком корелюють між собою: у них по-різному визначено права, обов’язки, заборони, обмеження та юридичну відповідальність судового експерта, що може негативно позначатися на реалізації принципів судово-експертної діяльності, зокрема під час проведення судово-ветеринарної експертизи, а також на наданні обґрунтованого, об’єктивного, достовірного, правильного і правдивого висновку експерта. Запропоновано зміни й доповнення до згаданих нормативно-правових актів України із метою уніфікувати правовий статус судового експерта (незалежно від виду судочинства і підстав проведення судової експертизи) для більш ефективної реалізації принципів судово-експертної діяльності. Мета дослідження: розкрити правовий статус судово-ветеринарного експерта в системі судово-експертної діяльності та систематизувати його обов’язки, права, заборони й підстави для відповідальності в новітньому правовому полі України. Для досягнення поставленої мети використано загальні та спеціальні наукові методи дослідження (аналіз, синтез, аналогію; моделювання; формально-логічний; логіко-граматичний; статистичний; порівняльно-правовий; юридичного аналізу).