Особливості судово-психологічної експертизи психологічного насильства - Aghuzumtsyan, Ruben; Shahverdyan, Gayane (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2021)
Розглянуто питання, що стосуються психологічного насильства та виявлення особливостей проведення судово-психологічних експертиз для встановлення факту психологічного насильства. Особливу увагу приділено інтерпретації понять: «психологічне насильство», «психологічний вплив», «психологічний тиск», «емоційне насильство», «словесна агресія», «примус». Виокремлено й описано характерні особливості проведення судово-психологічної експертизи жертв психологічного насильства. Мета — визначити ключові особливості судово-психологічної експертизи потерпілих від психологічного насильства. Основний зміст дослідження дає змогу класифікувати характерні особливості судово-психологічної експертизи в наведений далі спосіб. Здебільшого питання, пов’язані із судово-психологічною експертизою насильницьких дій, належать до сексуального чи фізичного насильства або спрямовані на пояснення дій різних форм насильства на психіку людини. Зазначені обставини призводять до того, що людська психіка під час проведення судово-експертних досліджень починає відігравати вторинну роль. Саме через ці причини судово-психологічну експертизу психологічного насильства загалом та її види зокрема вважають нетрадиційними видами експертизи. Різні види насильницьких дій по-різному впливають на психіку людини, і вторинність у процесі експертизи не завжди дає змогу виявити сутність та результати психологічного насильства, що невиправдано звужує реальну сферу проявів насильства у соціумі. Автори обстоюють думку, що на цьому етапі більш коректним є проведення психологічної експертизи, спрямованої саме на психологічне насильство, а не на вторинність впливу насильства на психіку. У зв’язку із цим запропоновано необхідні визначення, які можна застосувати під час проведення судово-психологічних і судово-лінгвістичних експертних досліджень. Зважаючи на важливість проведення експертиз зі встановлення наявності чи відсутності факту психологічного насильства, планується продовжити дослідження щодо розроблення критеріїв оцінювання результатів психологічної експертизи психологічного насильства.