Особливості виконання експертних досліджень приладів обліку електричної енергії, які зазнали впливу радіочастотного електромагнітного випромінювання - Rohalin, S.; Bohdaniuk, І.; Lâsâi, A. (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2021)
Дослідження впливу електромагнітного випромінювання на роботу електронних приладів обліку електричної енергії — одне із затребуваних напрямів судової електротехнічної експертизи. Однак, науково-практичне опрацювання цього напряму судово-експертних досліджень не відповідає сучасним вимогам. Дослідження впливу електромагнітного випромінюваннярадіочастотного діапазону на роботу електронних приладів обліку електричної енергії, а також ідентифікація такого випромінювання як випадкового або створеного штучно з метою безоблікового споживання електричної енергії, є актуальними. Мета статті — систематизувати нормативні вимоги до стійкості роботи електронних приладів обліку електричної енергії в разі впливу на них електромагнітного випромінювання, виконати огляд конструктивної побудови електронних приладів обліку електричної енергії з визначенням вразливих компонентів, класифікувати конструктивні виконання приладів обліку за стійкістю до такого виду впливу, розробити перелік вихідних даних, необхідних для проведення досліджень приладів обліку електричної енергії, які зазнали впливу радіочастотного електромагнітного випромінювання з метою необлікованого споживання електричної енергії, а також розробити методичні рекомендації для проведення досліджень впливу радіочастотного електромагнітного випромінювання на прилад обліку в судово-експертному виробництві. У статті систематизовано вимоги, передбачені нормативними документами до стійкості роботи приладів обліку електричної енергії в разі впливу на них радіочастотного електромагнітного випромінювання. Визначено механізм впливу радіочастотного електромагнітного випромінювання на прилади обліку електричної енергії та конструктивні елементи приладів обліку, чутливі до дії такого випромінювання. Оглянуто сучасні типові конструктивні виконання приладів обліку електричної енергії й виконано їх класифікаційний поділ на групи за ступенем захищеності в разі впливу на прилади обліку радіочастотного електромагнітного випромінювання. Зазначено умови, за яких висновок про втручання в роботу приладу обліку з метою неврахованого споживання електричної енергії матиме категоричний характер. Розроблено рекомендації із визначення джерела радіочастотного випромінювання як імовірного, у разі коли джерело не надано для проведення інструментальних досліджень в експертних виробництвах із дослідження втручання в роботу приладу обліку. Розроблено перелік необхідних вихідних даних для проведення судових експертиз з питань визначення існування впливу радіочастотного електромагнітного випромінювання на досліджуваний прилад обліку та завдань ідентифікації приладів радіочастотного випромінювання як джерел впливу. Розроблений перелік необхідних вихідних даних розподілено та представлено окремо за рекомендованими до застосування етапами виконання досліджень у судово-експертній практиці.