УСТАНОВЛЕНИЕ ПРИЧИН РАЗРУШЕНИЯ ПАКЕТОВ ЛОПАТОК ТУРБИН ПРИ ВЫПОЛНЕНИИ СУДЕБНЫХ ЭКСПЕРТИЗ - Rusanov, A. V.; Martynenko, G. Yu.; Avramov, K. V.; Varlahov, V O.; Martynenko, V. G. (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2017)
Запропоновано методику встановлення причин руйнування робочих лопаток, яка може використовуватися при виконанні судових інженерно-технічних експертиз. Її відмітною рисою є повнота урахування різних факторів, що належать до різних галузей прикладної фізики, таким як газодинаміка, теплопровідність, термопружність, статична й динамічна міцності. Методика ґрунтується на використанні числових методів газодинаміки й динамічної міцності. Протікання пари через ступені турбомашини розраховувалося на підставі моделі в’язкого середовища, що стискається. Для дослідження вимушених коливань облопаченого диска під дією аеродинамічних навантажень застосовувалося чисельне інтегрування нелінійної скінченно-елементної моделі конструкції.