РОЛЬ ВІДЕОФІКСАЦІЇ ПІД ЧАС ДОПИТУ ЗА УЧАСТЮ НЕПОВНОЛІТНІХ ПІДОЗРЮВАНИХ - Pavlyuk, N. (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2019)
У статті висвітлено проблеми отримання правдивих показань під час допиту за участю неповнолітніх підозрюваних. Розглянуто причини повідомлення цією категорією осіб неправдивих показань. Акцентовано увагу на вербальних та невербальних ознаках неправди в показаннях неповнолітніх допитуваних. Аргументовано доцільність обов’язкового застосування відеофіксації під час допитів неповнолітніх підозрюваних та внесення відповідних змін до норм КПК України, а саме: запропоновано пункт 5 ст. 224 викласти у такій редакції: «Під час допиту може застосовуватися фотозйомка, аудіо-та/або відеозапис. Допит за участю неповнолітнього підозрюваного здійснюється з обов’язковим застосуванням відеозапису». Статтю 490 запропоновано доповнити вимогою такого змісту: «Під час допиту застосування відеозапису є обов’язковим».