ОКРЕМІ ПОГЛЯДИ ЩОДО СПІВВІДНОШЕННЯ СПЕЦІАЛЬНОЇ ТЕХНІКИ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ ТА КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ТЕХНІКИ - Kharaberiush, I. (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2019)
Досліджено співвідношення криміналістичної та оперативної техніки між собою та зі спеціальною технікою правоохоронних органів. Показано, що постійне зростання технічної оснащеності правоохоронних органів України і наявність правоохоронних структур призвели до виникнення самостійних груп технічних засобів. Підкреслено, що криміналістична техніка має спеціальний характер за своїм призначенням, що виявляється в обслуговуванні в основному кримінального процесу для отримання процесуальної інформації. Оперативна техніка, як розділ теорії оперативно-розшукової діяльності та складова більш загального наукового поняття «спеціальна техніка правоохоронних органів», має свою систему і співвідноситься з криміналістичною технікою як рівнозначні категорії юридичної науки. Доведено, що спеціальна техніка правоохоронних органів як міждисциплінарна галузь юридичної науки являє собою систему наукових положень та рекомендацій, що створюють умови для розробки технічних засобів (криміналістичних, оперативних, організаційних, охоронних), а також науково обґрунтованих способів, прийомів та інформаційних технологій з метою протидії злочинності правоохоронними органами. Доведено, що спеціальна техніка правоохоронних органів і криміналістична техніка відносяться як загальне і часткове відповідно.