ВАЖЛИВІСТЬ СУДОВО-МЕДИЧНОГО ВСТАНОВЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ УТВОРЕННЯ ТІЛЕСНИХ УШКОДЖЕНЬ ПРИ ЕКСПЕРТИЗІ ЗАТРИМАНИХ ОСІБ - Olkhovskyi, V.; Kaplunovskiy, P.; Gubin, M.; Balanovskyi, V. (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2019)
Затримані особи нерідко скаржаться на неправомірне застосування до них сили або спеціальних засобів і методів затримання, які вони сприймають за побої та тортури. Постраждалі з такими ушкодженнями стають об’єктом судово-медичної експертизи живих осіб, яка проводиться в ході судового та досудового слідства. Виникає необхідність у систематизації та класифікації багатьох різновидів механічної та інших видів травми — специфічної, типової або нетипової для відомих класичних прийомів рукопашного бою, яким навчаються співробітники правоохоронних органів. Метою даної роботи є характеристика та морфо-клінічний аналіз тілесних ушкоджень у потерпілих, отриманих під час їх затримання правоохоронними органами для подальшого виявлення шляхів підвищення ефективності судово- медичної оцінки вказаної травми при експертизі живих осіб. На підставі ретроспективного морфо-клінічного аналізу архівних матеріалів Харківського обласного бюро судово-медичної експертизи визначено частоту та види травм при експертизі живих осіб у постраждалих, які травмовані при затриманні правоохоронними органами. Встановлено особливості судово-медичної експертної оцінки при визначенні механізму ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, пов'язаних із затриманням правоохоронними органами підозрюваних. У судово-медичній експертній практиці при експертизі живих осіб із визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень у постраждалих підозрюваних, затриманих правоохоронними органами, превалюють легкі тілесні ушкодження та в окремих випадках ушкодження середнього ступеня тяжкості. Локалізація та механізм утворення тілесних ушкоджень у затриманих постраждалих, за нашими спостереженнями, в окремих випадках дозволяє кваліфікувати їх як характерні для отримання під час затримання правоохоронними органами. Подальшою перспективою даного дослідження є виявлення та обґрунтування чітких діагностичних ознак для судово-медичної оцінки тілесних ушкоджень, отриманих постраждалими при затриманні їх правоохоронними органами і які виникають від дії тупих твердих, гострих предметів, а також вогнепальних поранень.