ДОСЛІДЖЕННЯ СТЕРОЇДІВ - Kosmina, N.; Sidorenko, O. (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2019)
У статті розглянуто методи дослідження нандролона і метандієнону. Підібрано найбільш чутливі реактиви, які дозволяють диференціювати і ідентифікувати дані лікарські препарати. Проведено ідентифікацію лікарських засобів методами газової хроматографії з мас-селективним детектором та методом газової хроматографії з ПІД — детектором. Крім визначення якісних характеристик лікарських засобів методом газової хроматографії з ПІД детектором проводився кількісний аналіз досліджуваних речовин. Методом ІЧ- спектроскопії визначено основні смуги поглинання, характерні для досліджуваних лікарських засобів. У зв’язку з цим розробка ефективних підходів до криміналістичного дослідження і методів визначення сильнодіючих анаболічних стероїдів у різноманітних об’єктах судово-хімічної експертизи із застосуванням тонкошарової хроматографії, газової хроматографії з мас-селективним та полуменево-іонізаційним детекторами, інфрачервоної спектроскопії є актуальною, оскільки не виключені як загрози зловживання ними на нелегальному ринку, так і поява фальсифікованої продукції (з невідомим вмістом діючої речовини) на легальному ринку фармпрепаратів. До ряда методів, найбільш ефективних при застосуванні в криміналістичній експертизі, належать різні види хроматографії (ТШХ, ГХ, ГХ-МС), їх поєднання з методами ІЧ-спектроскопії дають можливість встановити структуру досліджуваної речовини та ідентифікувати її, а також визначити концентрацію. Перевагою цих методів являється простота і експресність. Вони не потребують наявності спеціальних реактивів та розчинників, для них може бути відсутня стадія складної пробопідготовки, а визначенню можуть не заважати наповнювачі, такі як цукор, крахмал, стеарати та сода. Таким чином, у результаті проведення ряду досліджень анаболічних стероїдів нандролона та метандієнона різними фізико-хімічними методами, можна зробити висновок, що комплексне застосування цих методів дає можливість проводити експертне дослідження, визначати якісний та кількісний склад наданих речовин та сумішей, а також вирішувати діагностичні та ідентифікаційні завдання.