ФОРМИ ТА СПОСОБИ ПЕРЕВИЩЕННЯ ВЛАДИ АБО СЛУЖБОВИХ ПОВНОВАЖЕНЬ СПІВРОБІТНИКАМИ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ - Fedorenko, M. S. (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2018)
Розглянуто форми та способи перевищення влади або службових повноважень співробітниками правоохоронних органів як структурні елементи криміналістичної характеристики. Зазначено, що застосування термінів «форма» й «спосіб» до дій з перевищення влади або службових повноважень пересвідчує про ускладнену структуру цих протиправних діянь, які зовні виявляються у формах, а реалізуються в системі певних умисних протиправних дій правоохоронців, спрямованих на досягнення злочинної мети. Форма відбиває зовнішній аспект дій із перевищення влади або службових повноважень, а спосіб – внутрішній, тобто як, яким чином здійснено перевищення влади або службових повноважень, наприклад, через віддавання неправомірних наказів, розпоряджень підлеглим, підписання документів від імені вищестоящих осіб, нанесення ударів затриманому, неправомірне застосування спеціальних засобів тощо. Тому, в криміналістичній характеристиці перевищення влади або службових повноважень співробітниками правоохоронних органів має відбиватися інформація як про форми, так і способи перевищення.