МІСЦЕ ТАКТИЧНИХ ОПЕРАЦІЙ У СИСТЕМІ КРИМІНАЛІСТИКИ - Shevchuk, V. M. (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2018)
Досліджено проблеми з’ясування місця тактичних операцій у системі криміналістики та процесі кримінального провадження. Доведено, що при розв’язанні цього питання необхідно виходити з природи тактичних операцій, перспектив їх розвитку, а також специфіки взаємозв’язку криміналістичної тактики й методики розслідування окремих видів злочинів. Розроблення тактичних операцій як наукової концепції виступає своєрідним мостом, який з’єднує тактику й методику розслідування, що збагатило розслідування в цілому. Обґрунтовано, що тактична операція належить до засобів криміналістичної тактики й уже в цій якості, як і інші тактико-криміналістичні засоби, реалізується в криміналістичній методиці. Доведено необхідність створення окремої криміналістичної теорії тактичних операцій, створення якої сприятиме нівелюванню спірних позицій науковців щодо визначення місця тактичних операцій у системі криміналістики. Запропоновано перспективні напрями подальших наукових розробок з розглядуваної проблематики.