Інтеграція віртуальної реконструкції у кримінальний процес України (на прикладі слідчого експерименту) - Shcherbakovskyi, Mykhailo; Myroshnychenko, Yurii (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2026)
Мета — провести порівняльно-правовий аналіз інституту реконструкції подій кримінального правопорушення та науково обґрунтувати доцільність впровадження в український кримінальний процес віртуального ситуаційного слідчого експерименту як нового стандарту наукової надійності й метричної точності доказування. Для досягнення поставленої мети застосовано загальнонаукові та спеціальні методи наукового пізнання (порівняльно-правовий, формально-юридичний, прогнозування, моделювання, системно-структурний, аналіз і синтез). Актуалізовано проблему обмеженості проведення традиційного слідчого експерименту в умовах воєнного стану, що зумовлено руйнуванням матеріальної обстановки й небезпечним доступом до місць подій. Обґрунтовано переваги 3D-технологій (LiDAR, фотограмметрія) для створення метрично точних цифрових моделей місця події, що забезпечують перехід від суб’єктивного сприйняття до алгоритмічної верифікації. Доведено доцільність використання 3D-моделей як додатка до протоколу слідчої дії. Зроблено висновок, що цифрова трансформація доказування є провідним етапом модернізації правосуддя, що поєднує технічну точність із процесуальною справедливістю.