Інтеграція науково-технічних досягнень у судово-експертну діяльність: процесуальний аспект - Simakova-Yefremian, Ella (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2025)
Мета статті — за розглядом питання інтеграції спеціальнихdзнань у судочинство зробити огляд поточного збірника наукових праць «Теорія та практика судової експертизи і криміналістики». Актуальність питання щодо ролі спеціальних знань як фундаментального складника ефективності, законності й об’єктивності судово-експертної діяльності є безумовною, саме тому головна редакторка акцентувала увагу на тих процесуальних формах, у яких відбуваються інтеграційні процеси. У наукових працях цього випуску іноземні й українські автори порушують багато нагальних проблем судово-експертної галузі — як теоретичних (зокрема, концепцію експектацій у праві та криміналістиці, і виклики, зумовлені глобальною цифровою трансформацією суспільства, тощо), так і практичних (наприклад, особливості термінальної та зовнішньої балістики уражаючих елементів і проведення комплексних судових психолого-лінгвістичних експертиз, значення спеціальних знань для розслідування кримінальних правопорушень, учинених професійними учасниками судочинства, і господарських кримінальних правопорушень та ін.) — і пропонують способи їх розв’язання.