Електронні докази у кримінальному процесі: методи їх виявлення, дослідження та правове закріплення - Shulha, Valeriia; Kaliuzhna, Lina (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2025)
Проведено комплексний аналіз електронних доказів у кримінальному процесі, визначено їх місце та значення в системі доказів. Розглянуто сутність електронних доказів, їхню природу й особливості зберігання, фіксування й подальшого дослідження. Акцентовано на тому, що розвиток цифрових технологій створює нові можливості для збирання доказової інформації, але водночас спричиняє низку проблем, пов’язаних із допустимістю та автентичністю таких даних. Окреслено коло основних джерел електронних доказів, до яких належать комп’ютерні системи, мобільні пристрої, сервери, хмарні сервіси, цифрові камери відеоспостереження, електронні листування та інші об’єкти, що містять цифрову інформацію. Досліджено сучасні криміналістичні методи збирання електронних доказів, зокрема методи ідентифікації, фіксування та вилучення інформації з носіїв цифрових даних. Окреслено етапи та процедури, яких слід дотримувати для забезпечення збереження інформації у незміненому вигляді, що є критично важливим для подальшої її допустимості в судовому процесі. Зауважено необхідність дотримання принципів цілісності, конфіденційності й достовірності під час роботи з цифровими доказами. Окрему увагу приділено процесуальному аспекту — порядку оформлення електронних доказів відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства України. Проаналізовано чинні норми, що регулюють процедури збирання, зберігання та надання таких доказів до суду. Виявлено основні проблеми правозастосовної практики, поміж яких — недостатнє врегулювання питань щодо збереження електронних доказів, складність підтвердження їх автентичності й ризики фальсифікації. Зазначено необхідність вдосконалення законодавчої бази та запровадження єдиних стандартів роботи з електронними доказами. Сформульовано пропозиції щодо оптимізації механізмів збирання та процесуального оформлення електронних доказів, а також упровадження сучасних технічних засобів і програмного забезпечення, яке відповідає міжнародним стандартам.