Техніко-криміналістичне забезпечення початкового етапу розслідування контрабанди - Kovalov, Yurii (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2025)
Мета статті — визначити сутність і зміст, а також особливості техніко-криміналістичного забезпечення початкового етапу розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із контрабандою. Для реалізації поставленої мети застосовано загальнонаукові методи аналізу та синтезу, індукції та дедукції, а також спеціальні методи — діалектичний, системно-структурний, порівняльно-правовий і узагальнення. З’ясовано, що техніко-криміналістичне забезпечення є комплексом організаційних і технічних заходів, спрямованих на ефективне застосування науково-технічних засобів і методів для виявлення, фіксування, вилучення й дослідження доказової інформації. На підставі узагальнення теоретичних підходів і практики розслідування кримінальних правопорушень з’ясовано, що особливості застосування науково-технічних засобів зумовлені слідчими ситуаціями, характерними для контрабанди, які своєю чергою визначають алгоритм слідчих (розшукових) і негласних слідчих (розшукових) дій. Перспективи вдосконалення техніко-криміналістичного забезпечення розслідування контрабанди вбачаються у поєднанні технологічних інновацій, удосконаленні методичного підходу, підвищенні кваліфікації представників органів досудового розслідування, розширенні матеріально-технічної бази й забезпеченні належного правового регулювання застосування науково-технічних засобів. Саме поєднання цих чинників здатне забезпечити точність, доказову цінність і швидкість отримання результатів слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, а також судових експертиз у цій складній категорії кримінальних правопорушень.