Міжнародний досвід профілактики службових правопорушень працівників судово-експертних установ для вдосконалення законодавства України - Korniev, Oleksii; Alibekiroğlu, Sertan (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2024)
Мета статті — розробити конкретні рекомендації та пропозиції щодо вдосконалення механізму загальної та індивідуальної профілактики службових правопорушень працівників судово-експертних установ. Для досягнення цієї мети використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження. Проаналізовано застосування підходів до профілактики службових правопорушень у діяльності судово-експертних установ Німеччини, Франції, Польщі, країн Балтії. Досліджено, як цей досвід можна адаптувати до українського контексту. Наголошено на важливості правового виховання та навчання, стандартизації та сертифікації судових експертиз, гідного матеріального забезпечення працівників, а також контролю за якістю їхньої діяльності. Розглянуто напрями вдосконалення національного законодавства, яке регламентує профілактику службових правопорушень в Україні. Зауважено необхідність розроблення й упровадження нових законодавчих актів, які б ураховували міжнародний досвід і відповідали сучасним вимогам. Запропоновано конкретні заходи, які можуть сприяти підвищенню ефективності профілактичної роботи.