Нормативно-правові засади виконання термомодернізаційних робіт у будівництві - Matsak, Nataliia (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2025)
У сучасному суспільстві енергоекономічність та енергоефективність відіграють дуже важливу роль. Зокрема, зростає актуальність проблеми термомодернізації будівель. Енергоекономічна політика в будівництві — одне з першорядних завдань під час проведення капітальних ремонтів і нового будівництва. Тож вибір будівельних матеріалів, виробів та конструкцій обумовлюють потреби енергоефективності та зменшення рівня енергоспоживання. Якщо будівельні матеріали дібрано правильно, умови перебування людей усередині будівлі стають комфортнішими, оскільки матеріали з високими теплоізоляційними характеристиками взимку сприяють підтриманню в будівлі тепла, а влітку — прохолоди, зменшуючи потребу в обігрівачах або вентиляторах чи кондиціонерах, отже, і у споживанні енергії. Метою цієї статті є ознайомити з основними правилами й вимогами щодо енергетичної ефективності під час проведення робіт з термомодернізації будинків і проаналізувати здійснення цих робіт із висвітленням окремих проблем, що виникають під час їх проведення. Для досягнення мети застосовано загальні методи (теоретичний аналіз і синтез) та спеціальні (аналіз проєктної документації, аналіз застосованих будівельних матеріалів, тепловізійне обстеження). Приділено увагу будівельним нормам і правилам, що стосуються виконання такого виду робіт, опрацьовано обов’язкові вимоги до їхньої якості. Зауважено про потребу вдосконалити нормативну базу з питань технічного переоснащення теплової ізоляції зовнішніх огороджувальних конструкцій, а також із заміни віконних, зовнішніх дверних і балконних блоків. Порушено питання щодо енергозбереження, енергозберігаючої політики, енергетичного паспорта будівлі, економії паливно-енергетичних ресурсів.