До питання визначення ринкової вартості повністю знищеного майна внаслідок збройної агресії російської федерації - Usenko, Olena (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2025)
Мета наукової роботи — розглянути методологію та практичні аспекти оцінювання ринкової вартості знищеного майна, визначити правові й методологічні засади, що регулюють цей процес. Для досягнення поставленої мети застосовано аналізування нормативно-правових актів, системно-структурний, порівняльний методи, а також метод експертних оцінок. Розглянуто важливу й актуальну проблему визначення ринкової вартості майна, цілком знищеного внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Обґрунтовано необхідність розроблення та впровадження ефективних механізмів оцінювання завданих збитків, адже в умовах війни традиційні підходи до оцінювання майна застосувати неможливо. Здійснено системний огляд чинного законодавства України, а також міжнародного досвіду в цій сфері. Проаналізовано наявні методики визначення ринкової вартості знищеного майна, нерухомого й рухомого, а також земельних ділянок, що зазнали пошкоджень. Особливу увагу приділено аналізуванню нормативно-правового регулювання, яке в Україні не відповідає всім вимогам, що постають у разі масштабних руйнувань під час збройних конфліктів. Акцентовано увагу на тому, що недостатньо компенсувати прямі збитки, важливо також забезпечити повне відновлення функціювання підприємств, інфраструктури, а також зважати на потенційні втрати від знищеного майна. У статті не лише проаналізовано наявні методи і правові норми, а й запропоновано конкретні рекомендації щодо вдосконалення законодавства та практики оцінювання майна в умовах збройного конфлікту.