Роль Міністерства Юстиції України у формуванні системи експертного забезпечення правосуддя (оглядова стаття) - Filipenko, Nataliia; Ivanović, Aleksandar (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2025)
Проведено аналіз провідної ролі Міністерства юстиції України в управлінні судово-експертною діяльністю, акцентовано увагу на особливостях координування, субординації, механізмах планування та інформування, а також здатності реагувати на нагальні питання та виклики сьогодення. Визначено, що ця діяльність має науково-практичне орієнтування й залежить від відомчої належності судово-експертних установ України. Окреслено широкий спектр функційних можливостей Мін’юсту України, які варіюються за формою та змістом (зокрема, зауважено, що експертне забезпечення правосуддя є одним із його основних законодавчо закріплених завдань). Мета статті — дослідити роль Мін’юсту України як центрального координаційного органу у формуванні ефективної системи експертного забезпечення правосуддя. Окреслено основні виклики та перспективи вдосконалення експертного супроводу правосуддя в умовах реформування судової системи й забезпечення дотримання міжнародних стандартів у цій сфері. Для досягнення поставленої мети застосовано комплекс методів (логічного аналізу, порівняльно-правовий, системний, статистичний аналіз і контент-аналіз та ін.). Виокремлено основні напрями діяльності Мін’юсту України як управлінського й координаційного органу у сфері кримінологічної діяльності судово-експертних установ, зокрема: розроблення та впровадження ефективної державної політики у сфері управління судово-експертною діяльністю; оптимізація методів керівництва державними судово-експертними установами й недержавними експертними організаціями; підвищення вимог до судової діяльності та її організації; підвищення ефективності діяльності судових установ України тощо.