Сучасні проблеми й основні аспекти кримінально-правової протидії хуліганству - Gadirov, Samir Ilyas oghlu (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2024)
Досліджено сучасні проблеми й основні аспекти такого протиправного явища, як хуліганство, і протидії йому. Проведено аналіз історичного розвитку хуліганства та проблем, яких воно завдає сучасному суспільству. Виявлено чинники, які спричиняють поширення хуліганства від моменту його виникнення до сьогодні. Розглянуто законодавчі й соціальні аспекти хуліганства. Окреслено зміни в соціальній, економічній і культурній сферах, через які хуліганство доволі поширено в багатьох країнах. Піддано оцінюванню ефективність чинних правових систем у запобіганні хуліганству, зазначено важливі недоліки та проблеми застосовуваних владою методів. Досліджено соціально-економічні зміни, культурні впливи й соціальні перспективи, а також наведено докладне пояснення того, чому хуліганство продовжує існувати, незважаючи на правові ініціативи, спрямовані на запобігання йому. Метою цієї наукової праці є усунути бар’єри між правовими концепціями та фактичною їх реалізацією за допомогою застосування міждисциплінарного підходу, а також надати пропозиції для підвищення здатності судової системи протидіяти хуліганству. Наголошено на необхідності посилити співпрацю в системі кримінального правосуддя, запровадити цілеспрямовані соціальні заходи й адаптувати закони з метою профілактики хуліганства, особливо серед молоді, яка перебуває у групі ризику. Для досягнення поставленої мети застосовано такі наукові методи: аналіз, синтез, статистичний аналіз, узагальнення та ін.