Щодо питання звільнення від оподаткування дивідендів, отриманих фізичними особами від участі в капіталі компанії - Mamikonyan, Karen; Harutyunyan, Anush (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2024)
Розглянуто економічні наслідки, що виникають через непропорційне подвійне оподаткування прибутку підприємств в умовах правового регулювання. Ці наслідки пов’язані з інвестиційною прозорістю, чинниками ризику в разі залучення інвестицій і, зокрема, з накопиченням необґрунтованого капіталу, відображеного у фінансовій звітності компаній. Особливо це стосується випадків, коли обмежені можливості альтернативного інвестування призводять до розподілу прибутку (виплати дивідендів) і реінвестицій у статутний капітал без належного документального оформлення цих операцій згідно з нормативно-правовими актами. Ухилення від оподаткування (утримання податку з чогось) дивідендів, виплачених фізичним особам, що беруть участь у капіталі компанії, може стати підставою для порушення законодавства. Це може потребувати проведення судових фінансово-економічних експертиз у межах кримінального або судового провадження шляхом постановки спеціальних питань. Однак у контексті викладення висновку експерта наголошено на тому, що відповідальність компаній і фізичних осіб за чинними правовими нормами є несправедливою з огляду на недосконалість податкової політики й наявної нормативно-правової бази. Дискусії щодо методології з’ясування окресленого питання у фінансово-економічних експертних дослідженнях сьогодні є актуальними, оскільки ефективне та цільове реінвестування капіталу безпосередньо впливає як на спроможність компанії виконувати свої зобов’язання й підтримувати фінансову стабільність, так і на захист інтересів акціонерів і майбутні цілі, пов’язані з розвитком організації. Застосовано наукові методи (аналізу та синтезу, узагальнення, логіко-структурний та ін.).