Значення родини Бокаріусів для розвитку судової медицини України (оглядова стаття) - Pertseva, Zhanneta; Vynohradova, Olha (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2024)
Із нагоди 220-ї річниці заснування Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна і, відповідно, Харківського національного медичного університету та з метою акцентувати увагу на ролі родини Бокаріусів у розвиткові судової медицини і криміналістики в Україні висвітлено науковий шлях трьох представників цієї династії: батька Миколи Сергійовича й синів Миколи Миколайовича та Віталія Миколайовича. Для досягнення поставленої мети застосовано загальнонаукові методи: опис, порівняння, аналіз, узагальнення. Родина Бокаріусів віддала служінню судовій медицині та криміналістиці понад 100 років професійного життя. Микола Сергійович Бокаріус, знаний як ерудований науковець і талановитий педагог, фундатор криміналістичного напряму в українській судовій медицині, багато зробив для формування вітчизняної системи судово-медичної експертизи і спеціалізованих експертних закладів, зокрема Кабінету науково-судової експертизи в м. Харків. Наукову, експертну й викладацьку діяльність Заслуженого професора М. С. Бокаріуса продовжив старший син — Микола Миколайович, який упродовж 25 років очолював Харківський інститут судових експертиз і зробив вагомий внесок у підготовку кадрів інших харківських інститутів — медичного та юридичного (заснував кафедру криміналістики останнього). Долю молодшого сина Миколи Сергійовича — Віталія — визначила війна: по закінченні Харківського медичного інституту він пішов на фронт. Відомостей про нього у друкованих джерелах не збереглося, авторки послуговувалися спогадами його сина — військового лікаря Сергія Віталійовича.