Сучасна взаємодія судових експертів, криміналістів і журналістів: виклики та перспективи - Vashchuk, Olesya (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2024)
У сучасному інформаційному суспільстві журналістські розслідування є важливим інструментом викриття правопорушень, корупційних схем і формування громадської думки. Для забезпечення якості й достовірності здобутої інформації журналісти потребують професійної співпраці із судовими експертами та криміналістами. Метою цього наукового дослідження є розроблення теоретико-правових засад і практичних рекомендацій для оптимізації взаємодії між журналістами й судовими експертами та криміналістами у процесі проведення журналістських розслідувань. Особливу увагу приділено аналізу новітніх викликів, зокрема зростанню кіберзлочинності й застосуванню злочинцями інноваційних технологій, що ускладнює розслідування та потребує нових підходів і правових механізмів для забезпечення точності й неупередженості журналістських матеріалів. У межах дослідження застосовано міждисциплінарний підхід (аналіз правових, етичних і технологічних аспектів співпраці журналістів із судовими експертами та криміналістами). Зважаючи на світові тенденції до діджиталізації, підкреслено необхідність запровадження нових стандартів і правових механізмів для забезпечення прозорості й об’єктивності такої співпраці. Розглянуто також питання конфіденційності, запобігання маніпуляціям і дотримання етичних стандартів під час цієї взаємодії. У контексті цифровізації такі заходи сприятимуть утвердженню справедливості, підвищенню довіри як до масмедіа, так і до судової системи, а також захисту прав громадян, що є передумовами успішного функціювання демократичного суспільства. Результати дослідження підтверджують, що підвищення ролі судових експертів і криміналістів у журналістських розслідуваннях — важливий чинник забезпечення високого рівня якості й достовірності інформації, що є актуальним в умовах невпинного вдосконалення цифрових технологій для викриття нових видів злочинності (зокрема, кіберзлочинів), які потребують запровадження інноваційних методів судової експертизи.