Смислова реальність у контексті судово-психологічної експертизи (оглядова стаття) - Kharina, Tetiana; Rusanova, Oksana (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2023)
Мета статті — висвітлити методологічні проблеми сучасної судово-психологічної експертизи, привернути увагу до багатогранності смислової реальності, яка набуває різних форм і виявляється в різних психологічних ефектах. Викладено незалежні одне від одного інваріативні положення визначення смислу в різних психологічних концепціях, розглянуто його онтологічні, феноменологічні й діяльнісні аспекти в цих концепціях. За допомогою загальнотеоретичних методів наукового пізнання виокремлено основні відмінності когнітивної та дискурсивної психології з погляду теоретичного підґрунтя психологічних феноменів. Висвітлено низку методологічних проблем, пов’язаних із розв’язанням нагальних експертних завдань сучасної судово-психологічної експертизи (із урахуванням зауважень експертів-практиків щодо особливостей проведення комплексних психолого-лінгвістичних експертиз). Посилаючись на експертну практику, визначено об’єкт і предмет психологічного дослідження за традиційними й новітніми видами судово-психологічних експертиз, а також завдання, розв’язувані експертом-психологом під час опитування із застосуванням комп’ютерного поліграфа. Наведено комплекс емпіричних методів, застосовуваних експертами-психолога-ми для висвітлення конкретних аспектів смислової реальності під час проведення експертних досліджень. Виокремлено шість різновидів динамічної смислової системи особистості (особистісний смисл, смислову установку, мотив, смислову диспозицію, смисловий конструкт та особистісну цінність), на які експерт-психолог має зважати, аналізуючи феномени й закономірності смислової регуляції діяльності та свідомості людини в юридично значущих ситуаціях.