Техніко-криміналістичне забезпечення розслідування порушень законів і звичаїв війни - Sokurenko, Valerii (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2023)
Розглянуто актуальні питання розслідування порушень законів і звичаїв війни, що потребує застосування криміналіс-тичної техніки. Автор мав на меті (за допомогою формаль-но-логічного та системно-структурного методів): визна-чити чинники, які впливають на техніко-криміналістичне забезпечення розслідування порушень законів і звичаїв війни; схарактеризувати техніко-криміналістичні засоби відповід-но до конкретних ситуацій досліджуваних злочинів; надати практичні рекомендації із використання видів і засобів кри-міналістичної техніки в цих ситуаціях. Зауважено, що тех-ніко-криміналістичне забезпечення розслідування порушень законів і звичаїв війни обумовлено кримінально-правовими та криміналістичними аспектами. Обґрунтовано, що огляд міс-ця події (як важливе джерело доказів) на окупованих і деокупо-ваних територіях має свої особливості (через небезпеку тери-торій, де ведуться активні бойові дії; фізичну неможливість здійснити слідчі (розшукові) дії і/або затримати винних осіб тощо): зокрема, важливого значення у цьому разі набувають техніко-криміналістичні засоби дослідження цифрових слідів. Доведено необхідність під час розслідування порушень законів і звичаїв війни убезпечити працівників правоохоронних ор-ганів засобами захисту й відрядити їм на допомогу фахівців у галузі вибухотехніки, геномного аналізу, криміналістичної 3D-реконструкції, профілювання довкілля та ін. Використову-вані для таких розслідувань криміналістичні обліки (зокрема, мультимодальні), потребують удосконалення із застосуван-ням новітнього іноземного досвіду, що сприятиме виявленню максимальної кількості джерел доказової інформації та підви-щить оперативність і якість її отримання.