Криміналістика та розслідування місця злочину в мікрогравітаційному просторі - Tan, Görkem Ardacan (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2024)
Розглянуто проблеми криміналістики щодо розслідування місця злочину в позаземних гравітаційних середовищах. Майбутнє дослідження космосу може потребувати розроблення протоколів для розслідувань позаземних місць злочину. Висвітлено проблеми, пов’язані з впливом мікрогравітації, замкнутим космічним середовищем, криміналістичними методами, комунікацією, координацією та юридичною юрисдикцією. Ефект мікрогравітації створює труднощі, пов’язані з переміщенням доказів (наприклад, крапель крові), що ускладнює інтерпретацію подій. Зони обмеженого доступу (такі, як космічні кораблі та станції) потребують спеціальних методів і обладнання. Зберігання та захист доказів в умовах мікрогравітації робить традиційні методи непрактичними. Відсутність гравітації впливає на розвиток і збереження відбитків пальців, що потребує використання альтернативних методів. Для аналізу ДНК у космосі потрібне компактне та спеціалізоване обладнання. Затримки зв’язку перешкоджають співпраці в реальному часі між дослідниками на Землі та в космосі. Визначення юридичної юрисдикції для злочинів, скоєних у космосі або на космічних кораблях, потребує складної міжнародної співпраці та відповідних угод. Розвиток космічного права, технологій і міжнародних угод важливий для розв’язання завдань позаземних розслідувань. Майбутні обговорення та дослідження стануть підґрунтям для створення протоколів позаземних розслідувань місця злочину, щоб забезпечити ефективну та справедливу судово-експертну практику. Оскільки дослідження космосу прогресує, то розвиток космічного права, технологій і міжнародних угод має вирішальне значення для розв’язання унікальних завдань розслідування на позаземному місці злочину. Це дослідження забезпечує основу для майбутніх обговорень створення протоколів для забезпечення ефективної та справедливої судово-експертної практики поза межами Землі.