Дослідження, перевірка й оцінювання висновку експерта: судово-ветеринарний аспект - Yatsenko, Ivan (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2024)
Автор мав на меті окреслити підстави та критерії, виокремити способи та схарактеризувати процесуальні особливості дослідження, перевірки й оцінювання висновку судово-ветеринарного експерта. Для досягнення поставленої мети застосовано комплекс взаємообумовлених методів дослідження (діалектичний, системно-структурний, системно-функційний, порівняльно-правовий, формальної логіки (аналіз, синтез, дедукцію, індукцію, аналогію), моделювання, статистичний). Розглянуто підстави, критерії, способи та процесуальні особливості дослідження, перевірки й оцінювання висновку експерта. Увагу акцентовано на судово-ветеринарному аспекті цього питання. Стверджується, що під час перевірки висновку судового експерта необхідно оцінити його всебічність, повноту й об’єктивність, а також наукову обґрунтованість, достовірність, правильність, допустимість використання методів і методик, засобів і способів проведення експертних досліджень, достатність і взаємозв’язок з іншими доказами, зібраними в межах кримінального провадження (справи) із метою ухвалення правильного процесуального рішення (для доказовості фактичних даних та обставин, доведених експертним дослідженням). Запропоновано критерії повноти й обґрунтованості висновку експерта, а також алгоритм оцінювання такого висновку слідчим, прокурором, захисником, слідчим суддею, судом. Застосування сукупності цих критеріїв до оцінювання висновку судового експерта гарантуватиме надійність перевірки й оцінювання такого висновку, а також створюватиме надійні умови для ухвалення процесуальних рішень у судочинстві.