Оцінка російсько-чеченських війн та їх вплив на регіональну стабільність - Giorgobiani, Teodore (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2023)
Ця стаття має на меті системно проаналізувати російсько-чеченські війни з різних точок зору з метою розвитку всебічного розуміння проблем, пов’язаних із поведінковою динамікою учасників конфлікту. Основні завдання наукової роботи полягають у глибинному аналізуванні наслідків війн для регіональної стабільності, поширенні поінформованості щодо цієї теми та формулюванні пізнаваних моделей поведінки Російської Федерації. Ця стаття критично аналізує вплив російсько-чеченських війн, які відбувалися у 1990-х роках і тривали майже десять років. Конфлікти між Російською Федерацією та чеченськими повстанцями мали значний вплив на регіональну стабільність протягом того періоду. Судові експертизи у справах, пов’язаних із північнокавказьким конфліктом, сприяють встановленню істини. Детально разглядаючи правові аспекти, підкреслюючи потенційні права чеченців на самовизначення, ставиться під сумнів законність російського втручання. Висновки судових експертів фіксують часті порушення гуманітарних законів і прав людини обома сторонами, що призвели до військових злочинів і злочинів проти людяності. Із метою вичерпного аналізу, що розкриває складнощі конфлікту та його наслідки для політичної стабільності, методи дослідження вимагали якісного підходу, що полягав у ретельному дослідженні відповідних журнальних статей, наукових праць, наукових видань та аналізування юридичних та історичних документів. Стаття розглядає війни з різних поглядів і намагається надати всебічне розуміння їх наслідків.