Добирання об’єктів-аналогів під час проведення оціночно-будівельної експертизи з визначення ринкової вартості цивільних будівель - Osypenko, Kateryna (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2023)
Статтю присвячено проблемним питанням, з якими стикаються судові експерти під час проведення оціночно-будівельної експертизи з оцінювання цивільних будівель із приміщеннями різного функційного призначення. Мета статті — визначення сутності, змісту, загально-методичних засад і особливостей єдиного підходу під час визначення ринкової вартості цивільних об’єктів, до складу яких належать приміщення різного функційного призначення. Акцентовано увагу на тому, що зазвичай експерти можуть застосовувати ринкові та неринкові види вартостей. Надано характеристику споживчій і міновій формам прояву вартості нерухомості. Наведено чинні Національні стандарти оцінки майна, які є обов’язковими до виконання суб’єктами оцінної діяльності під час проведення оцінювання об’єктів нерухомості усіх форм власності та в будь-яких випадках. Надано перелік основних видів вартостей та методичні підходи з оцінювання цивільних будівель із приміщеннями різного функційного призначення. До того ж окреслено основні типи окремо стоячих будівель і особливості добирання аналогів будівель для продажу, до складу яких належать приміщення різного функційного призначення, під час визначення їхньої ринкової вартості. Виокремлено особливості застосування методу ідентифікації будівлі згідно з державним класифікатором будівель і споруд ДК 018-2000 та алгоритм дій судових експертів для добирання об’єктів-аналогів із наочним прикладом його застосування.