Features of Financial Support for Military Personnel and Extra Compensation during Martial Law in Ukraine - Okunevych, Iryna (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2023)
Мета дослідження полягає у визначенні та систематизації підстав, порядку, умов нарахування і виплат грошового забезпечення та додаткової винагороди військовослужбовцям у період воєнного стану. Методологічною основою дослідження є система загальнонаукових та спеціальних методів наукового пізнання, а саме: діалектичний, формально-логічний, системно-структурний та формально-догматичний. Правове регулювання грошового забезпечення та додаткової винагороди військовослужбовців в Україні містить численні законодавчі та підзаконні норми. Постійні зміни в законодавстві, розвиток наукової думки щодо грошового забезпечення та ескалація війни в Україні вимагають систематизації підстав, порядку, умов нарахування і виплат грошового забезпечення та додаткової винагороди військовослужбовцям у період воєнного стану. У результаті дослідження наведено власне бачення щодо визначення поняття грошового забезпечення військовослужбовців. Установлено й систематизовано основні підстави, порядок, умови нарахування та виплати грошового забезпечення й додаткової винагороди військовослужбовцям у період воєнного стану. Виокремлено коло спірних питань, пов’язаних із грошовим забезпеченням та додатковою винагородою, для розв’язання яких військовослужбовці звертаються до суду. Висновки наукового дослідження базуються на глибокому аналізі чинного вітчизняного законодавства, судової практики та наукової літератури, у яких розкрито питання грошового забезпечення та додаткової винагороди для військовослужбовців. Результати дослідження в подальшому можна використати в правотворчості, науково-дослідницькій діяльності судово-експертних та інших установ, практичній діяльності тощо.