Становлення та розвиток судової економічної експертизи в Україні - Horlachuk, Alexei (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2023)
Судова економічна експертиза як важливий державний інститут опосередковано відображає стан економічних відносин, оскільки досліджує їх у процесуальному полі, використовуючи методологічну базу економічних наук. Метою статті є дослідження ключових етапів розвитку економічної експертизи залежно від еволюції економічних відносин. Розглянуто етапи розвитку судової економічної експертизи з використанням критерію трансформації економічних відносин. Застосовуючи методи аналізу, синтезу й узагальнення, визначено умови розвитку судової економічної експертизи на кожному з етапів із виокремленням характерних особливостей і закономірностей. Належну увагу приділено питанням відносин економічної власності як рушійної сили економічних відносин. Оскільки економічні відносини безпосередньо пов’язані з питанням прав власності, то результати порушень цих прав в економічній площині є предметом дослідження судової економічної експертизи, яку призначають судово-слідчі органи. Розглянуто провідні системно-утворювальні блоки судової економічної експертизи, які формують її сутність і перебувають у постійному динамічному розвитку та взаємозв’язку. Проаналізовано етапи розвитку судово-бухгалтерської експертизи, як критерій періодизації розглянуто трансформацію економічних відносин у світовому й національному масштабі. Розкрито роль держави в розвиткові економічних наук і судово-бухгалтерської експертизи.