Трансформація особистості судового експерта в екстремальних умовах воєнного часу - Kurdes, Oleg (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2023)
За допомогою діалектичного, системного, порівняльного методів і методів аналітичної абстракції, моделювання й інтерпретації досліджено феномен трансформації особистості судового експерта в екстремальних умовах (зокрема, воєнного часу), узагальнено наукові досягнення із цього питання й окреслено шляхи подолання наслідків впливу зовнішніх негативних чинників на його особистість. Акцентовано увагу на потребі відстежувати емоційно-вольову стійкість судового експерта та рівень впливу на його особистість зовнішніх стресових чинників довготривалої дії в умовах проведення ним судових експертиз на місцях воєнних злочинів і за наслідками воєнних дій на території України. Для успішного виконання посадових обов’язків і подолання наслідків впливу зовнішніх негативних чинників у воєнний час доцільно додати до системи професійної підготовки судового експерта психологічну підготовку (розробити методику проведення психологічних тренінгів як форми активного розвитку психологічних якостей і навичок особистості: зокрема, із долученням групових дискусій, ігрових методів та психогімнастичних вправ) із унормуванням її у відповідних підзаконних відомчих актах. Опанування судовим експертом психологічних знань, умінь і навичок сприятиме знайденню ним оптимальних рішень із метою розв’язання судово-експертних досліджень та більш ретельному виконанню професійних обов’язків. Запропоновано в кожній державній судово-експертній установі створити структурний підрозділ професійної підготовки, на який би (у співпраці з підрозділом роботи з персоналом) покласти обов’язок організувати психологічну підготовку судових експертів.