Виявлення індикаторів ризику у страховому шахрайстві: аналіз окремого дослідження (на прикладі PT Jiwasraya Indonesia) - Alimirruchi, Wahyu; Chariri, Anis (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2023)
Страхові компанії є схильними до шахрайства через високу прибутковість, тому потрібно визначити певні ознаки шахрайства, що допоможуть його виявити. Це описово-аналітичне дослідження, метою якого є аналіз ознак страхового шахрайства та пошук стратегій усунення потенційного шахрайства, що ґрунтується на вивченні досвіду таких випадків. Досліджуючи справи PT Asuransi Jiwasraya (Persero) із 2006 по 2020 рр., з’ясовано, що в цей період траплялися випадки мега-шахрайства (корупція, незаконне привласнення активів, шахрайська фінансова звітність). Індикаторами ризику («червоними прапорами») про неналежне оприлюднення інформації є висновок із відмовою від висловлювання думки Аудиторської ради Республіки Індонезія, негативний висновок PwC і банкрутство 2002 та 2004 рр. Такими індикаторами стали факти щодо часової різниці: компанія Jiwasraya купила акції другого та третього ешелонів до кінця кварталу 2019 р., щоб перепродати їх 2 січня 2020 р. Ці факти корупції в компанії Jiwasraya свідчать про зловживання відсотками директорами Jiwasraya, неадекватне банківське страхування, придбання акцій та інвестиційних фондів за ціною, яка перевищує ринкову. Індикатором ризику Jiwasraya щодо незаконного привласнення активів є купівля акцій і взаємних фондів низької якості за рахунок доходу від продажу продуктів заощадження плану. Звідси можна зробити висновок про те, що для боротьби зі страховим шахрайством в Індонезії необхідно впроваджувати детективні, превентивні та репресивні стратегії.