Судова експертиза та судово-експертна діяльність: погляд крізь призму думок експертів - Shepitko, Valery (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2023)
Досліджено феномен судової експертизи та визначено шляхи оптимізації експертної практики в Україні за допомогою узагальнення думок судових експертів. За результатами опитування експертів розглянуто проблеми нормативно-правового регулювання судової експертизи; обґрунтовано необхідність уніфікувати положення, якими регламентовано проведення судової експертизи; проаналізовано засоби здійснення експертної діяльності (методи, методики, технології). Визначено позиції судових експертів із окремих процедурних і змістовних питань призначення та проведення судових експертиз. Аргументовано роль автоматизованого робочого місця судового експерта й електронних реєстрів в експертній практиці (Реєстру атестованих судових експертів і Реєстру методик проведення судових експертиз). Констатовано можливості підвищення якості судової експертизи та розглянуто сучасні тенденції міжнародної співпраці в галузі судово-експертної діяльності. Підкреслено важливість взаємодії експертних установ України в межах Європейської мережі судово-експертних установ. Мету статті обумовлено потребою окреслити напрями розвитку судової експертизи в Україні в сучасних умовах та оптимізації судово-експертної діяльності, а також визначити шляхи вдосконалення експертної практики за допомогою узагальнення думок судових експертів. Використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження.